POPERINGE

VAN DORP TOT WERELDSTAD

schetsen pops

 zicht op de stad – 15 augustus 1917 – Rose Geoffrey.K

Tijdens de eerste wereldoorlog was Poperinge een van de twee Belgische steden die niet door Duitse troepen werd ingenomen of bezet. Het tot dan rustige plattelandsdorp, omringd door hoppevelden, fungeerde als doorvoerplaats voor materiaal, en soldaten, op weg richting Ieper, en gezien zijn ligging achter het front een ontspanningsoord bij uitstek. Poperinge lag in de Britse sector en was een gastvrije stad waar je lekker kon eten en waar bier rijkelijk vloeide….’de hemel na de hel’.

Poperinge werd in 1914 door tienduizenden regimenten uit zijn isolement gerukt wanneer Britten en Franse naar het front oprukten. Het dorp werd een wereldstad  met Senegalezen, Indiërs, Chinezen, Schotten, Australiërs….en honderden vluchtelingen. De inwoners dreven handel met goedbetalende Engelse soldaten en verpleegkundigen die met volle teugen genoten van het leven voor ze hun dienst hervatten in de loopgraven rond Ieper.

Het station van Poperinge was, als logistieke draaischijf, en lag, op de spoorlijn naar Hazebrouck, strategisch voor de medische evacuaties van het front richting Frankrijk . Niet alleen soldaten en goederen werden massaal af en aan gevoerd, ook gewonden, zieken en vluchtelingen maakten gebruik van de spoorlijn. In mei 1915 was langs de spoorlijn een Franse evacuatiepost opgericht Hôpital d’évacuation HOE15 dat later uitgebreid werd met een Britse Casualty Clearing Station en een begraafplaats.

De in oorsprong grootste Commonwealthbegraafplaats Lijssenthoek Military Cemetery lag enkele kilometers  de stadsgrenzen.

*Pierre et Marie Curie  Pa(4) kopie

tussen 9/11/14 en maart 1915 was Marie Curie vier maal op bezoek in een hospitaal dat in het College was ondergebracht

Door de vijfde Organieke Wet op het Lager Onderwijs van 19 mei 1914 waren kinderen tot 14 jaar leerplichtig. De West-Vlaamse Gouverneur JANSSENS de BITSHOVEN deed een oproep aan de ouders om hun kinderen, meisjes van 8 tot 16 jaar en knechtjes van 8 tot 14 jaar, op kosten van de staat naar de schoolkolonies te sturen.

Op 26 maart 1915 verlieten de “zwartmutjes” uit het St.-Michielsweeshuis als eersten de stad en trekken naar Sèvres waar ze in een schoolkolonie verblijven, l’Ecole Brazzillier, vanj de hulporganisatie Kinderen van Vlaanderen.

Terwijl de duizenden kinderen in hun schoolkolonie verbleven, enkelen tot einde 1919, en veel vluchtelingen nog wachten op een reispas om België terug in te mogen ging het leven verder zijn gang……

*

Krant "De Poperingenaar" oktober 1919

Krant “De Poperingenaar” oktober 1919

*

OORLOGSTOERISME

Uitgeverij Michelin publiceerde in 1919 de reisgids  Ypres and the Battles of Ypres met routebeschrijving en foto’s voor een rondrit langs de frontstreek met de eerste dag LILLE-YPRES (130 km) en de tweede dag POPERINGHE-LILLE. De foto’s tonen de Westhoek kort na de oorlog: Poperinge (zie bovenaan), De Klytte met zicht op de Rodeberg, ruïnes van de kerk in De Klytte, vernielde huizen op de Scherpenberg, Vidaigneberg, ruïnes in Loker, de weg Loker naar Kemmel, ruïnes van kerk en dorp in Kemmel, ruïnes van het kasteel te Kemmel, zicht op de Kemmelberg, beeld van Lyssenthoek Cemetery te Poperinge, zicht op de Catsberg, en verder tot Rijsel.

Photo

*

Hotel Skindles, 16 & 43 Rue de l’Hopital à Poperinghe: in de Michelin gids een aanbevolen overnachtingsplaats.
Photo kopie 3*

TIJDENS DE OORLOG

View_from_top_of_tower_hall_showing_destruction_of_city_by_shells_and_bombs_Belgium_August_18_1918

View_from_top_of_tower_hall_showing_destruction_of_city_by_shells_and_bombs_Belgium_August_18_1918 kopie

View_from_top_of_tower_hall_showing_destruction_of_city_by_shells_and_bombs_Belgium_August_18_1918 kopie 2

3 foto’s genomen in augustus 1918 vanop de toren van het stadhuis

NA DE OORLOG

hokey 14-18

foto’s in 1920 genomen op het terrein tussen Rekhof en Korte Reningelststraat, personeel van the 10th Stationary Hospital speelt  hockey

TIJDENS DE OORLOG

74407290.3

aanleg van loopgraven in een hoppeveld

Attachment-1

Australische soldaten rusten terwijl men in het hoppeveld naarstig verder werkt

standard-4