Barentin/Campeaux

Dagboek zusters Paulinen Poperinge 28.10.1916 – april 1919

schoolkolonie 1915-1919 Campeauxgroepsfoto 1917

MONOGRAFIE VAN DE KOLONIE

De Belgische kinderen lopen groot gevaar aan het front waardoor Mr. BERRYER minister van Binnenlandse zaken beslist om onder zijn bevoegdheid Schoolkolonies te organiseren in Frankrijk nabij Parijs en het departement Normandie.
Deze van Campeaux ingericht in het ‘Château Blanc’ werd vrijwillig ter beschikking gesteld door Mevrouw Sacascade en is toevertrouwd aan de zuster Paulinen van Poperinge.
Wij hebben ons klooster moeten verlaten omwille van de bombardementen.

De eerste groep kinderen komt aan op 28 oktober 1916. Erg vermoeid van een lange reis worden de kinderen goed ontvangen in het klooster ‘St.-Eloi’ te Rouen. Ons verblijf telt daarna dertig leerlingen.
Mijnheer Olbrechts, administratief verantwoordelijke voor de kolonies en verblijvende te Yvetot, vergemakkelijkt veel door wat noodzakelijk is aan te kopen, hij bezoekt ons met zijn vrachtwagen.
Onze geneesheer is Mijnheer Hideux te Barentin.
Rondom ons bevinden zich vrijgevige weldoeners met op de eerste plaats Mevrouw Alice Bandin.
Mijnheer de minister heeft in Le Havre een ‘dépot’ ingericht die ons kledij e.a. stuurt en organiseerde een controle van de tanden en ogen van onze kinderen.
Volksvertegenwoordiger Ramaeckers voorziet in toezicht van studerende en werkende kinderen.

.

Op 18 november 1916 hebben wij de eer om de Pauselijke Nuntius Bisschop Debouver vergezeld van Mevrouw Carton de Wiart te ontvangen. Hij zegende vaderlijk het ontluikende werk, de religieuzen en kinderen.
Mevr.Carton de Wiart heeft een levendige interesse voor de kleine Belgische vluchtelingen en geeft ze een geschenk.
De volgende dag: 10 kleine meisjes zijn aangekomen van de frontstreek en worden met veel liefde en begrip ontvangen door de zusters, de eerst aangekomenen waren blij bij het zien aangroeien van hun groep.
Met veel ongeduld wachten de kleine meisjes op het Sinterklaasfeest. De goede Sint heeft Mevr.Carton de Wiart afgevaardigd om onze beschermelingen te verblijden, niets was over het hoofd gezien ten goede en in het voordeel van de kinderen. Mevr. Maillard van Pavilly kwam met haar vriendenkring om snoep en speelgoed uit te delen en de vreugde was enorm.
Op 11 december komen 37 kinderen van de kolonie van d’Omoville onze groep verruimen. De minister schrapte deze kolonie omdat er te weinig kinderen waren.
Met kerstdag: Mr. en Mevr. Maillard waren zo vriendelijk de zusters en kinderen uit te nodigen voor een filmprojectie, de voorstelling werd gesmaakt door onze meisjes evenals het speelgoed en snoep die zij dankten aan de vrijgevigheid van het echtpaar. Die dag staat in hun jong geheugen gegrift.
Mevr. Badin is met nieuwjaar niet onverschillig gebleven voor steeds nieuwe wensen van onze kleine belgen en gaf met plezier snoep, fruit en speelgoed. Haar veel te goede hart is bijzonder in het gissen naar hun verlangens. Zij is hun vriendelijke weldoenster.
Mr. en Mevr. Georges Badin hebben ons omzichtig en onder gesloten omslag een briefje van 100 frank bezorgd. Dit mooie bedrag is aangewend voor dringend benodigdheden voor onze kleine belgen.

.

1917
Op 12 maart 1917 hebben wij verdriet bij het verlies van het 10-jarig meisje, Gerarda Vandoolaege, zij is besmet met ‘Difterie’, een sluwe epidemie die  zich overgezet heeft op 14 andere kinderen. Gelukkig zijn ze hersteld.
Mevr. Badin heeft een modieuze muts, schort en meerdere kleedjes bezorgd aan alle kleine meisjes. Haar voorkomen als vriendelijk en eenvoudig overtreft de vele giften die zij ons bezorgde.
De kinderen krijgen een bezinningsmoment van Bisschop De Saegher, een Benedictijn, dat bekroond wordt met de eerste communie van 4 kleine meisjes en 13 plechtige communies. Mr. en Mevr. Ramaeckers nemen deel aan het feest en aan de zegening in de namiddag. De heer volksvertegenwoordiger schenkt een zilveren medaille aan de uitverkorenen van deze gelukkige dag. De volgende dag geeft hij een verlofdag die toelaat aan hen die willen om zich te laten fotograferen. Wij hebben van dit ogenblik gebruik gemaakt om de volledige groep van de kolonie, de groep met communicanten, beelden van het kasteel en een binnenzicht van de kapel te fotograferen. (18 mei 1917)

Zondag 5 augustus 1917: een nieuwe groep van 15 jonge meisje uit de frontstreek is aangekomen.
28 augustus: de volledige kolonie en leerkrachten vieren en feesten met zang en voordracht het naamfeest van hun vereerde en liefhebbende directeur: helaas is het de laatste keer dat eerwaarde priester genoot in het midden van de kinderen die hij met zorg bestuurde. De ziekte overvalt hem zo erg dat het raadzaam is de laatste sacramenten toe te dienen. De weken gingen zo voorbij tot de minister, om onze kolonie niet zonder spirituele leiding te laten, eerwaarde priester Degryse benoemde die zijn intrede deed in de kolonie op 6 oktober.
Op het einde van dezelfde maand verlaat Mevr. Badin, onze grote weldoenster, haar kasteel om zich te vestigen te Sotteville in de omgeving van Rouen omwille van het overlijden van haar vader, een groot industrieel uit Barentin. Wij bewaren een aangename en dankbare herinnering aan haar vriendelijk bezoek in de kolonie. Zij gaf zich aan onze kinderen zonder terughoudendheid met ongeëvenaarde eenvoud. Zij leefde enkel voor God, koesterde en beschermde de armen.
De hele wereld is geïnteresseerd in onze lieve kinderen, tot de Amerikanen die het aangename aan het nuttige paren: het Amerikaanse Rode Kruis heeft een mooi croquet spel gestuurd, twee damborden en een dominospel. De vreugde en erkentelijkheid waren bij de ontvangst van al deze mooie geschenken evenzeer universeel.
Met het feest van Sinterklaas zond Mevr. Allen, een Engelse dame, ons poppen, ballen en ander speelgoed voor de jongste van onze kinderen en een groot aantal nuttige en noodzakelijke voorwerpen voor onze grotere meisjes: briefpapier, enz… Mevr. Maillard bracht zelf het speelgoed en snoep met Sinterklaas.
Met Kerstmis, net zoals voorgaande jaren was zij zo vriendelijk onze kinderen uit te nodigen voor een filmvoorstelling waar zij opnieuw voorzag in speelgoed en snoep. De naam van deze vriendelijke en genereuze weldoenster uit Pavilly zal nooit uit het geheugen gewist worden van onze kleine vrouwelijke vluchtelingen.
Mr. John van Schaick, directeur van het Amerikaanse Rode Kruis afdeling België en vertegenwoordiger in naam van de Rode Kruis afdeling El Passo Texas stuurde naar aanleiding van de eindejaarsfeesten de som van 60,75 frank voor onze kinderen om met dit bedrag: met oliebollen, broodjes en chocolademelk het feest te vieren .
Ter gelegenheid van nieuwjaar gaf Mevrouw Badin 100 frank, dit bedrag werd besteed voor de aankoop van enkele meters stof waarmee onze leerkrachten en kinderen hoofddeksels en uniformen maakten.
Alice Badin heeft meerdere keren 100 frank geschonken om onze kinderen te plezieren. Al deze royale wensen van de onvergetelijke weldoenster van de kolonie van Campeaux werden uitgevoerd.

Photo.jpg.martine8communiefeest 18 mei 1917Photo
Photo.jpg.martine6communiefeest 30 mei 1917

1918
De eerste vrijdag van de maand maart 1918 vierde de kolonie in het Heilig Hartinstituut.
Op 4 maart bracht Mr. van Schaick vergezeld van Mevrouw Carton de Wiart een bezoek aan de kolonie en bezorgde aan de zuster econoom 50 frank voor de kinderen.
Op 5 April is onze diep betreurde zuster Marie Madeleine overleden na een lange en pijnlijke ziekte, gesteund door een bewonderenswaardige wil van God.
De begrafenis had plaats in onze kapel op 6 april: de dienst werd gecelebreerd door onze aalmoezenier priester Degryse en bijgewoond in de aanwezigheid van de priester van Barentin, eerwaarde Meuleman aalmoezenier van de kolonie Malaise-Barentin, volksvertegenwoordiger Ramaeckers en zijn echtgenote, mijheer Olbrechts verantwoordelijke van de Belgische kolonies, dokter Vermeersch en Majoor Dievoet, … Het stoffelijk overschot rust op het kerkhof van Barentin. Moge de ziel van onze medezuster, die haar dubbel ballingschap van haar vaderland en de aarde,  in vrede rusten en genieten van een plaats in het eeuwige.
Op 28 april: de stad Poperinge is ontruimd, de bombardementen worden zeer gewelddadig en onophoudend: drie medezusters zijn ons komen vervoegen.

Photo.jpg.martine94 juli 1918
Photo.jpg.martine134 juli 1918

 

Livre d’Honeur de la Colonie scolaire Belge de Campeaux

Op 30 mei 1918 hebben 12 kinderen het geluk hun ‘plechtige communie’ te doen.
In juli werden de Amerikaanse, Franse en Belgische Nationale feestdag enthousiast gevierd.
19 juli: feestdag van de patroonheilige van ons klooster ‘Heilige Vincentius à Paulo’: Madeleine Demeyer heeft haar plechtige communie gedaan die verplaatst moest worden* omdat het voor haar onmogelijk was op de dag dat haar vriendinnen proefden van het geluk. *MD verbleef in het ziekenhuis van Ouville-l’Abbaye
Op 16 september treft de ‘Spaanse griep’ de kolonie: wij hebben 83 gevallen waaronder 7 ernstig. Dankzij God hebben wij geen sterftes te betreuren.

Photo.demeyer

Madeleine Demeyere op 19 juli 1918

Omwille van de gelukkige gebeurtenissen in België, mogen er kinderen terug naar huis.

Op 29 november neemt een eerste groep van 9 kinderen de terugweg naar het vaderland waar hun ouders hen ongeduldig opwachten. Zij zijn vertrokken: lieve kinderen met een hart vol van vreugde en hoop maar niet zonder emotie bij het verlaten van de kolonie waar zij gelukkige tijden doorbrachten en voor zover dit mogelijk was in oorlogstijd, omringd werden door verstandige en toegewijde zorg die ze ondanks hun jonge leeftijd waardeerden. Ook bewaarden zij een warm en dankbaar hart aan allen die bijgedragen hadden aan hun geluk.
10 december: een tweede groep van 8 kinderen heeft ons verlaten in het gezelschap van 3 van onze zusters die terug intrekken in het klooster te Poperinge om toezicht te houden op dringende herstellingen ten einde ons dierbaar huis klaar te maken om ons allen te ontvangen.
Zoals voorgaande jaren ter gelegenheid van de kerstperiode bezorgde Mevr. Maillard uit Pavilly heel wat speelgoed voor onze kinderen.
Mevr. Georges Badin gaf ons met nieuwjaar 100 frank om de kinderen te plezieren.
Mevr. Bicknell van het Amerikaanse Rode Kruis stuurde chocolade en giften voor onze kleine landgenoten.

.

 1919

Op 14 januari 1919 heeft opnieuw een groep van 10 kinderen de kolonie verlaten.
31 januari: zoals voorgaande jaren vierden wij enthousiast het naamfeest van moeder-overste, directrice van de kolonie.
19 maart: feest van de Heilige Jozef, was een onvergetelijke dag voor alle bewoners van de kolonie in Campeaux: 6 kinderen deden hun plechtige communie. Het heilig sacrament is de volledige dag tentoongesteld. (het was het laatste mooi feest in de kolonie die op 25 oktober haar deuren sloot).
Vandaag, 25 maart: 29 kinderen hebben ons verlaten om naar België terug te keren naar hun dierbare ouders, zij werden begeleid door twee van onze religieuzen: zusters Mechtilde en Godelieve. Hun vertrek heeft een grote leegte achter gelaten, wij behouden nog 12 kinderen, bijna allemaal weeskinderen die zullen geplaatst worden onder de zorg van de minister.

Vrijdag, onze laatste kleine meisjes verlaten ons, zij worden naar de kolonie van St.-Paër gestuurd waar weeskinderen zich verzamelen in afwachting van een toegangspas en tot hun ontvangst in België klaar is.

Nu onze opdracht in Campeaux is afgesloten gaan wij binnenkort richting Poperinge waar wij ons werk die bestaat uit opvoeding en onderwijs van de armste en verlaten kinderen terug zullen opnemen.

Op 22 november 1919 schrijft zuster Eleonor van uit Campeaux een brief naar de zuster-overste van haar kloostergemeenschap waaruit blijkt dat nog een aantal kinderen in de schoolkolonie verblijven.

SUB-PAGINA’S

  • Naamlijst Barentin – https://oorlogskantschool.wordpress.com/naamlijst/
    • Originele documenten – https://oorlogskantschool.wordpress.com/originele-documenten/
  • Onderwijs – https://oorlogskantschool.wordpress.com/onderwijs/