Livre d’ Or – St.-Paër 1919

meisjes 1919.

LIVRE D’OR COLONIE SCOLAIRE ‘LES VIEUX’ ST.-PAËR

1919

” 3 maart: vandaag zijn er veel kinderen met hoofdpijn en bijna allemaal hebben ze koorts. We doen een beroep op dokter ALLARD uit Duclair. De dokter stelde griep vast die gelukkig minder ernstig is als de vorige. Tussen 3 en 9 maart moeten 22 kinderen 3 tot 4 dagen in bed blijven. Dokter VIANE komt voor hij op 9 maart terug naar België vertrekt nog eens langs bij de kinderen om afscheid te nemen. Ook volksvertegenwoordiger RAMAEKERS, zijn echtgenote en zoon komen een laatste bezoek brengen in de schoolkolonie van St.-Paër.

De sluiting van onze kolonie is aangekondigd voor midden april.

Acht dagen na zijn vertrek komt RAMAEKERS nog eens terug naar de kolonie en brengt voor de kinderen chocolade mee maar vooral de aankondiging van het vertrek van een omvangrijke groep kinderen op 25 maart. Zondag 23 maart: de plechtigheden voor eerste- en plechtige communie gaan vandaag door omwille van het nakende vertrek van een aantal kinderen. 25 maart: mijnheer de JOIGNY die bij elke gelegenheid aanwezig is om zijn sympathie te tonen aan zijn geliefde kolonie brengt chocolade en taartjes. Vandaag verlaten 4 zusters en 47 kinderen de kolonie en vertrekken om 8u aan het station Le Paulu. Zij vervoegen in Barentin het 10de konvooi richting Adinkerke via Parijs, Calais en Duinkerke. Alle kinderen worden naar hun familie gebracht na een laatste tussenpauze in “St.-Elisabeth” te De Panne waar zij een laatste etentje krijgen opgediend.

* Sint Elisabeth in De Panne is ondergebracht in het voormalige zieken huis ‘L Océan’ van dokter DEPAGE.

8 april: aalmoezenier VANTEMSCHE verlaat de kolonie en trekt naar Houthulst waar de bisschop van Brugge hem benoemde tot priester. Hij begeleidt 4 kinderen uit onze kolonie.

Wij hebben de misvieringen van de heilige week gevierd in de kerk van St.-Pierre de Varengeville omwille van het overlijden van de priester van St.-Paër. Ondertussen verblijft mijnheer. GEUENS – aalmoezenier van het leger die revalideerde in het hospitaal van Bonsecours – in ‘Les Vieux’ en staat, gedurende een vijftiental dagen, in voor de misvieringen in onze schoolkolonie. 24 april: aankomst van de drie zusjes HERNALSTEEN en JOSEPHINE EVERAERT die overgebracht worden van de kolonie te Ouville ’l Abbaye.

26 april: aankomst van aalmoezenier LIEKENS die VANTEMSCHE vervangt. In de loop van vorige week ontvingen we 26 kinderen komende van verschillende schoolkolonies waardoor er op 1 mei nog 45 kinderen in de kolonie verblijven. Tijdens het bezoek van mijnheer OLBRECHTS vandaag, laat hij ons weten dat alle weeskinderen zullen verzameld worden en samen in één konvooi naar België worden overgebracht en het ondertussen wenselijk zou zijn dat de kinderen van wie de ouders in Frankrijk verblijven hun kinderen zouden  ophalen. Ondertussen vertrekken met tussenpozen kleine groepjes kinderen naar België.

Donderdag 22 mei in de morgen gaan alle kinderen begeleid door de zusters naar het kerkhof van St.-Paër waar drie van onze kinderen begraven liggen. De sluiting van ‘Les Vieux’ is aangekondigd voor 27 mei. Vanaf nu bereiden we ons voor op het vertrek van onze dierbare kinderen. Op de aangeduide dag verlaten een dertigtal kinderen (27) ons richting de scholen van de koningin te Vinckem/Wulveringem in België met het 21ste konvooi en nemen afscheid van onze weldoeners.

Vier kinderen die hun examen voorbereiden en nog proeven moeten afleggen voor een jury in de normaalschool te Rouen blijven in ‘Les Vieux’ te St.-Paër”.

30 juni 1919, zuster Gertrude.

CS 273 17

 20ste konvooi

In het Rijksarchief te Brussel ligt er een handgeschreven document/lijst met 29 namen van personen die met het 24ste konvooi – vermoedelijk laatste – op 1 juli 1919 vertrekken uit de schoolkolonie ‘Les Vieux’ te St.-Paër. Op deze lijst staan 11 kinderen, 8 zusters en BAELDE EMILE een personeelslid. De anderen zijn vermoedelijk personeelsleden die in naburige schoolkolonies verbleven.