Verblijfplaatsen

Cagny

La ferme du domaine Cagny (Calvados)

 

De zusters Paulinen begonnen in 1915 aan hun exodus in het station te Poperinge. 

VERBLIJFPLAATSEN VAN DE ZUSTERS PAULINEN

CAGNY (1)  Een dorp in de nabijheid van Caen in het departement Normandie (Seine Inférieure) in de regio Calvados.

Verblijfplaats, 28 april 1915 tot augustus 1916, van de zusters Paulinen na hun vlucht uit het klooster te Poperinge. Zij verbleven op de hoeve ‘La Ferme du Domaine’ eigendom en bewoond door de Vlaamse familie VERVISCH, familie van zuster MECHTILDE.

La Maison Blanche Campeaux

La Maison Blanche

Campeaux CAMPEAUX – BARENTIN (2)

Kinderkolonie voor Les enfants de l’Yser in de tuin van La Maison Blanche, in Campeaux een buitenwijk van Barentin in het Franse departement Haut Normandie/ Seine Maritime (voorheen Seine Inférieure) gelegen ten Westen van Rouen . Op het domein van Les Campeaux lag ook een burgerlijk hospitaal en sanatorium.

Acht zusters Benedictinessen uit Poperinge bestuurden deze kolonie van begin september 1915 tot in augustus 1916 wanneer ze het bestuur kregen van een normaalschool te St.-Aignan bij Rouen en de kinderen overgeplaatst werden naar de schoolkolonie van Tillières-sur-Avré (Eure).

De Zusters Paulinen uit Poperinge, tot dan verblijvende in Cagny (Calvados), namen hun intrek te Campeaux-Barentin in augustus 1916 en namen  het bestuur over van de zusters Benedictinessen met een nieuwe groep kinderen die aankomen op 28 oktober 1916.

In Château Malaise een schoolkolonie voor jongens en meisjes te Barentin verbleven eveneens ‘kinderen van de IJzer’ .

Photo

ST.-PAER

Les enfants de l’Yser in Les Vieux te St.-Paër een landelijk dorpje 6 km ten zuiden van Barentin. Het domein was een herenboerderij en eigendom van de Familie BAUDOIN. Vanaf begin Maart 1919 verbleven hier weeskinderen – waaronder enkele kinderen afkomstig van Campeaux Barentin in afwachting van hun overplaatsing naar België. In deze kolonie verblijven vanaf 31 juli 1915 de zusters Paulinen uit Houthulst. Les Vieux was een van de eerste schoolkolonies onder bestuur van de Belgische regering.