Livre d’ Or – St.-Paër 1917

Photo 3.

LIVRE D’OR COLONIE SCOLAIRE ‘LES VIEUX’ ST.-PAËR

1917

” Voor de tweede maal vieren de kinderen Nieuwjaar in ballingschap, gaan hun gedachten naar hun lieve ouders die zij achter lieten aan het front en zijn ze triest omdat ze niet samen kunnen vieren en gelukwensen uitwisselen. Gelukkig hebben wij in deze omstandigheden onze weldoeners die begrijpen dat de kinderen nood hebben aan opbeuring. De kinderen zijn onder de indruk wanneer mevrouw DELAPORTE die avond aanwezig is in ’Les Vieux’ om poppen en speelgoed uit te delen.

Op 2 januari komt het echtpaar de JOIGNY vergezeld van burggravin d’IRAY en barones de BEAUVAIS en ontvangen we onze gasten in de grote eetzaal met zang. Een van de kinderen overhandigd aan een geëmotioneerde mevrouw de JOIGNY een mooi zelf gemaakt kantwerk. De sfeer wordt meer ontspannen wanneer de kinderen de door onze weldoeners meegebrachte bonbon’s en zoetigheden mogen proeven.

Op 3 februari ontsnappen wij aan een brand die omstreeks de middag is ontstaan in de eetzaal van de zusters. Door een toeval opende een zuster de kast waar zich ook de verwarmingsketel bevind en kan zij om hulp roepen. Na een half uur kan het huispersoneel de oorzaak van het vuur achterhalen en zo ontsnapten wij waarschijnlijk aan een ramp die het kasteel zou hebben doen afbranden en onze kinderen in het midden van de winter op straat zou hebben gezet. Mijnheer de Joigny komt zo rap als mogelijk langs met een verzekeringsagent om het ongeval te regelen. Dankzij onze Belgische regering die dekens en verwarmingstoestellen bezorgde voor ieder lokaal hebben de kinderen geen last van de koude die reeds enkele weken aanhoudt.

6 februari: het ’Belgian Hospital Fund’ zendt ons uit Engeland een stock kinderkleding en ’Belgian Canal Boat Fund’ een hoeveelheid duurzame goederen.

24 februari: het aantal kinderen stijgt opnieuw wanneer mijnheer OLBRECHTS met de wagen drie kinderen meebrengt uit Veulettes. MARIA REUBRECHT, JULIA HUYGHE en MARTHA QUARTIER zijn nu alle drie met hun zusjes herenigd. Mijnheer OLBRECHTS stelt voor om een boerderij in te richten. De stallen en benodigdheden zijn aanwezig en het vee heeft een mooi grasveld in het park. Na een onderzoek door mijnheer VANDERHEYDE (directeur van het park in Granville) beslist hij om het project te starten met drie koeien.

8 maart: opnieuw bezoek van mevrouw CARTON de WIART vergezeld van majoor THYS en luitenant VIANE die het idee voor de oprichting van een school voor huishoudkunde komen bepleiten. Nu reeds helpen de kinderen de zusters om beurten bij de afwas, herstellingen en onderhoud. Mevr. CARTON de WIART belooft ons 150 paar wollen sokken te leveren en toont speciale interesse voor de meest onfortuinlijke kinderen waarvan hun ouders, of één ervan, oorlogsslachtoffers zijn. Zij stelt voor om fiches op te stellen – met de oorzaak van het ongeval – voor elk kind om zo Amerikaanse vrouwen te zoeken die het meterschap willen opnemen voor deze onfortuinlijke kinderen.

Op 20 maart ontvangen wij voor de oudste meisjes 144 paar wollen sokken van minister BERRYER. Deze zijn welkom en zullen hun diensten bewijzen, zeker in deze tijden waarin het moeilijk is om dit te vinden aan een redelijke prijs. Ik merk op dat de zendingen van ’Belgian Canal Boat Fund’ regelmatig verlopen waardoor de bevoorrading van onze kolonie optimaal is. 

Zatardag voor Pasen: mevrouw LEFEVRE uit St.-Paër brengt ons 300 paaseieren. Het paasfeest verloopt vlot en de kinderen doen zich tegoed aan de lamsbouten en het verrukkelijke dessert. ’s Morgen is er eerste communie voor 6 kleine meisjes.

.

Photo 2.

Maandag 10 april brengt dokter VERMEERSCH opnieuw een bezoek voor een oogonderzoek bij 42 meisjes waarvan enkelen een lichte vorm van bijziendheid hebben maar geen ernstige afwijkingen. Door de vele regenbuien viel het weer niet mee tijdens de paasvakantie. Op woensdag profiteren we van de eerste zonnestralen om met alle leerlingen een wandeling te maken, te turnen en enkele gezellige werkjes op te knappen.

Op Maandag 16 april hervatten de lessen. Op het einde van de week, 21 april, komt het echtpaar RAMAEKERS op bezoek. Vanaf nu zijn ze overtuigd om een vijfde graad op te starten voor kinderen ouder dan 15 jaar. Een klas waar kinderen onderwezen worden in huishoudelijke taken, cultuur en handwerk. Het is een nieuwe kans voor onze ouder wordende leerlingen.

Op 23 april start de nieuwe school met 29 leerlingen, opgedeeld in vier groepen die afwisselend de lessen bijwonen. Met tevredenheid stellen wij hun moed vast. Iedere dag krijgen ze één uur theorie van een gediplomeerde leerkracht en de overige tijd besteden ze in de praktijk lessen.

5 mei: drie Vlaamse melkkoeien uit de Belgische veestapel van Granville worden enthousiast ontvangen want ze zullen ons melk en boter verschaffen in een tijd waarin deze noodzakelijke producten duur zijn. Dankzij het mooie grasland dat mijnheer de JOIGNY ons ter beschikking stelt kunnen wij onze koeien onderhouden. Het mooie weer waarvan wij al een poosje genieten vormde het park van ons kasteel om in een echte tuin waarin onze leerlingen zich kunnen vermaken.

Met Pinksteren dat dit jaar op 27 mei valt zijn onze meisjes gelukkig met hun nieuw katoenen kleedje en met terechte fierheid begeven ze zich naar de kerk van St.-Paër waar ze worden uitgenodigd om de hoogmis met zang op te luisteren onder leiding van juffrouw MALLISSE. Tegen de avond van tweede pinksterdag brengt het echtpaar VIANE ons een bezoek in het gezelschap van het echtpaar de LOCHT en hun drie kinderen. De heren bezoeken de kolonie terwijl hun dames het werk van de kantwerkstertjes bewonderen.

.2x H.Sacr.

.

Onze kolonie is in feeststemming en bij prachtig weer maakt de processie met het H.Sacrament op 10 juni een optocht in het park. Drie priesters-aalmoezenier-brancardier en 65 kleine in het wit geklede meisjes – die een groep heiligen uitbeelden – maken deel uit van de processie.

Op 13 juni is er opnieuw een receptie naar aanleiding van het feest van de patroonheilige van mevrouw de JOIGNY. De kinderen maken van de gelegenheid gebruik om hun weldoeners te bedanken voor hun vrijgevigheid waarna een kantwerkstertje een door haar vervaardigd kanten kraagje overhandigd aan mevrouw.

De ’Belgian Boat Fund’ brengt ons 90 paar sandalen en twaalf kisten met levensmiddelen.

Op 14 juli, de Franse Nationale Feestdag ontvangen wij een schenking van 2000 kilogram kolen en de echtgenote van de minister bezorgt ons 24 katoenen kleedjes. Deze weldoeners bedanken ons op deze manier voor de medewerking aan de Vlaamse kermis die zijn te Rouen organiseerden ten gunste van ‘l’Ouevre du soldat Belge’ en het Sint Elooisfeest. Wij kregen de toestemming om een van onze oudere kantwerkstertjes te sturen om haar Brugs kantwerk tentoon te stellen. Het was de echtgenote van de minister die de tentoonstelling met kantwerkjes van onze kinderen uit de kolonie ’Les Vieux’ organiseerde.

Op 22 juli is het feest van de patroonheilige van juffrouw MALLISSE dirigente van het koor. De kinderen hebben dit feest onder elkaar voorbereid en verrassen de koorleidster met het zingen van mooie liedjes.

Op 23 juli brengt de heer RAMAEKERS ons samen met zijn schoondochter en mijnheer DEVRIESE priester en directeur van de Belgische normaalschool te Rouen een bezoek.

31 juli: algemeen geneeskundig onderzoek door dokter VIANE die 32 slechte tanden trekt. Hij is vergezeld van dokter LEYMEN die toestemming kreeg van de minister om moederoverste te onderzoeken die last heeft van haar benen. Na grondig onderzoek heeft hij goede hoop op herstel en schrijft een behandeling van enkele maanden voor.

Op 4 augustus komt tandarts VIANE terug en voorziet 23 tanden van een vulling.

Op 5 augustus komen er 7 meisjes bij wat ons totaal op 152 en 3 externen brengt.

6 augustus: Mevrouw CARTON de WIART komt op bezoek met haar moeder en familieleden. Zij bewonderen het kantwerk van de kinderen en kopen enkele stukken.

Op 11 augustus komt dokter VIANE nog eens langs voor 47 tandvullingen en een algemene controle bij de 7 nieuwe leerlingen. Met O.H.Hemelvaart komt de familie Lafosse op bezoek met een schenking van 76 hemden, 12 jurken en 2 stukken stof. Nadat mevrouw PREVOST van Villers Escale vorig jaar reeds 4 stukken stof schonk, ontvangen we nu 2,5 stukken waarmee we lichtgekleurde uniformen kunnen maken voor alle leerlingen.

Op 1 september is de grote vakantie aangebroken: de meisjes worden per leeftijd ingedeeld om afwisselend klusjes op te knappen in de tuin of schoon te maken. Er worden nuttige wandelingen georganiseerd in de pittoreske omgeving van het kasteel. De familie DIEUSY schenkt 100 francs om een kleine beloning voor de kinderen te voorzien.

Zondag 16 september: 16 families komen met de nachttrein aan. Nooit waren er zoveel bezoekers maar dit is te verklaren vanwege het sluiten van de Frans-Belgische grens gedurende vier maanden maar ook door de lange wachttijden bij het aanvragen van een ’laissez-passer’. 

Op 23 september is er opnieuw plechtige communie voor 27 kinderen na een voorbereiding van drie dagen in afzondering (retraite) onder leiding van priester redemptorist VANDERSTRAETEN. Allen zijn in een uniform grijs kleedje dat versierd is met een blauw lint en witte sluier. We sluiten de dag af met een mooie viering in aanwezigheid van meerdere weldoeners. Diezelfde dag brengen mevrouw LAFOSSE en zijn dochter stukken leder en één kilo grijs en zwart linnen en later ook nog 28 paar schoenen en 9,5 dozijn hemden voor de kleinsten.

Op 23 oktober meldt mijnheer OLBRECHTS dat er door Amerika 14 koeien worden geschonken die later verdeeld zullen worden onder meerdere schoolkolonies.

Met Allerheiligen ontvangen wij mevrouw CARTON de WIART in het gezelschap van mevrouw van SCHAÏCK, hoofdverantwoordelijke van het Amerikaans Rode Kruis in Le Havre en schenker van de 14 Bretoense koeien.

Op 11 november ontvangen we – nu de winter voor de deur staat – opnieuw 40 kleedjes en 100 lange broeken van mevrouw De MENIBUS.

15 november vieren we het feest van de koning en de patroonheilige van onze directrice met een verlofdag. Tijdens de wandeling bewonderen we de konijnen die in de kolonie worden gekweekt. Vandaag vertrekken de 14 Bretoense koeien naar St.-Illiers-lez-Bois waar – in een kasteel met mooie hoeve – een beroepsschool is voor oudere jongens.

28 november: twee leerlingen-kantwerksters zijn door mevr.CARTON de WIART uitgenodigd op een liefdadigheidsfeest in Le Havre waar kantwerken – gemaakt door kinderen uit verschillende kolonies in Normandië – te koop worden aangeboden. Zij worden naar de residentie van het Belgische gouvernement begeleid door juffrouw MALLISSE. De vreugde van beide kinderen is onbeschrijfelijk na deze vriendelijke ontvangst in Le Havre.

6 december: Sint-Niklaasfeest. De grote kindervriend is wat minder gul dan vorige jaren door de stijgende kostprijzen maar het feest is daarom niet minder mooi of minder gezellig.

Op 12 december krijgen we het bezoek van dokter JONLET, directeur van het Belgische hospitaal ’La Chartreuse’, om de pijnlijke knie van zuster-overste GERTRUDE te onderzoeken waarna hij beslist om de knie te laten opereren.

15 december: AGNES CAPOEN krijgt een ministeriële toelating om terug bij haar ouders  in Reningelst-Clytte te gaan wonen.”