Marie Curie

“In Poperinge gebeuren ook ongevallen, maar minder vaak. Men hoort er voortdurend het gebulder van kanonnen. We werden met een uitzonderlijke hartelijkheid ontvangen in het ziekenhuis, ik heb een mooie kamer en in een kachel hiernaast maakt men het vuur aan. Ik ben beter dan in Veurne en eet in het hospitaal.”

.

MARIA SALOMEA (MARIE) SKLODOWSKA-CURIE (Warschau, 7 november 1867 – Passy, 4 juli 1934) was een Pools-Franse schei- en natuurkundige en  pionier op het gebied van radioactiviteit, zij ontving twee Nobelprijzen en ontdekte de elementen polonium en radium. Tijdens de oorlog reisde zij 11 keren naar de Westhoek waaronder 5 keer naar Poperinge.

In December 1914 bracht zij, op uitnodiging van de Franse kolonel POUY, een eerste bezoek aan het 15ème Hôpital d’Evacuation in het Sint Stanislascollege te Poperinge.

* in December 1914 opent er een hospitaal in het Sint Stanislascollege (dagboek WHINTROP YOUNG – Friend’s Ambulance Unit)

Brief van MARIE CURIE aan de organisatie Patronage National des Blessés met de melding dat de RX-wagen N°1, bestuurd door professor PERRIN, op 19 januari 1915 vertrekt naar Duinkerke met eindbestemming Poperinge.  De RX-wagen komt naar Poperinge in functie van het 8ste Franse leger.

Curie 12:2:15

.

Enkele dagen later vertrekt Marie Curie met haar eigen radiologie-voertuig “voiture E” en professor HENRI PELLARD naar Poperinge. Chauffeur van dienst was CAMILLE PRIGENT. Zij verblijft van 22 januari tot 7 februari te Poperinge.


Pierre et Marie Curie  Pa(5)
.

een van de patiënten die zij tijdens haar  verblijf onderzocht was  kapitein De KERGARADEC op 25 januari 1915. Hij heeft een ‘projectiel’ in het bekken en er worden foto’s gekomen van de borstkas.

Pierre et Marie Curie  Pa (5)

.

27 Februari 1915: toelating voor MARIE CURIE en Mr.RAGOT om zich met de trein te verplaatsen voor een derde bezoek aan Hôpital d’Evacuation te Poperinge. 

Pierre et Marie Curie  Pa(4)

.

Rapport van MARIE CURIE over het bezoek van 28 februari met technieker Mr.RAGOT: 

Pierre et Marie Curie  Pa-1

.

Van 27 maart tot 5 april 1915 brengt CURIE een vierde bezoek aan Poperinge vergezeld van HENRI PELLARD en CAMILLE PRIGENT

curie:pop

.

Hôpital d’Evacuation (HOE15) werd op 3 augustus 1914 opgericht in Marseille

Op 3 november 1914 ontvangt de leiding van HOE15 in Dijon een order om zich op 5 november naar Duinkerke en op 6 november naar Poperinge en Abele te verplaatsen onder leiding van  kolonel POUY. De eerste sectie kwam ’s morgens om 5 uur te Poperinge aan (tweede sectie was eerder afgezet in Abele). In Poperinge ontvingen ze hun eerste gekwetsten op 9 november. Op 300 meter van het station vestigden de ambulance diensten zich in het Frans meisjespensionaat Pensionnat des Dames de la Sainte Union en schoolgebouwen in de Ieperstraat. In de omgeving was een groot gebouw beschikbaar dat dienst deed als opslagplaats voor hoppe. De ambulance 6/17, een annex van HOE15, kregen een plaats in een gebouw dichter bij het centrum van de stad. De installatie van HOE15 is voltooid op 14 november en operationeel op 27 november 1914. Op 1 januari 1915 maakte de controle-arts van het 8ste Franse leger zijn voornemen bekend om de werking van HOE15 te verbeteren en kregen de vestigingen nabij het station de strikte opdracht om te trieëren, eerste zorg toe te dienen en te evacueren naar het hospitaal in het Sint Stanislascollege.

* Volgens het dagboek van de zusters Benedictijnen logeerden de Franse ambulance diensten in hun gebouwen in de Boeschepestraat.

* op 5 mei 1915 verhuisden alle vestigingen van HOE15 naar de boerderij ‘ferme Remi’ waar op 6 mei de eerste slachtoffers werden begraven. Op 27 juni 1915 wanneer ook de Casualty Clearing Stations 10 en 17 van het Engelse leger aankwamen ontstaat Remi Siding (Lijssenthoek).

Friends Ambulance Unit

Op 2 december 1914 werden onder bevel van de Franse kolonel POUY personeelsleden van de SSA 13 Divisie (Section Sanitaire Anglaise) aangehecht aan het Hôpital d’Evacuation N°15 in functie van het 9de en 32ste Franse leger corps. SSA13 bleef daarnaast hulp bieden bij het vervoer van tyfuspatiënten in de regio en kon hiervoor beroep doen op 26 voertuigen en 48 personen van de Friend’s onder leiding van LAWRENCE CADBURY. De Friend’s die een onderdeel waren van SSA13 stelden zich zeer flexibel op en werkten afwisselend voor militaire en burgerlijke tyfusslachtoffers.

Tussen 16 en 24 augustus 1915 kwam MARIE CURIE een vijfde en laatste maal naar Poperinge/Roesbrugge-Beveren en bezocht ze het 36e corps d’Armée Français.