Aankomst Zwitserland

Aankomst van enkele treinkovooien

Nadat het eerste konvooi met kinderen uit de Westhoek op 15 juni 1915 in Zwitserland was aangekomen, reden op woensdag 30 juni, donderdag 1 en vrijdag 2 juli 1915 opnieuw treinkonvooi met Belgische kinderen komende van Frankrijk het station van Lausanne binnen.
In totaal werden tijdens drie opeenvolgende dagen ongeveer 110 jongens en meisjes opgewacht door mevrouw WIDMER-CURTAT voorzitter en enkele leden van het Comité Central des Refugiées Belges.
De kinderen-vluchtelingen werden begeleid naar villa ‘La Muette’ aan de avenue Simplon, een gebouw dat ter beschikking werd gesteld van het comité door M.MERCIER.
In de villa werden de kinderen door dokters onderzocht en ingeënt.
In de namiddag vertrokken de jongens en meisjes uit de Westhoek met de trein naar de kanton’s Fribourg en Valais waar ze opgewacht werden door de verschillende gastgezinnen.

Een treinkonvooi met 55 Vlaamse kinderen kwam vrijdagmorgen 27 augustus 1915 aan in het station te Bern. De jongens en meisjes werden ondergebracht bij families in de Jura een kanton in het noordwesten van Zwitserland.
De kinderen waren allemaal afkomstig uit de omgeving van Diksmuide, Nieuwpoort en Veurne.
De week daarop werd een tweede deel van het konvooi met kinderen uit dezelfde regio verwacht.
Vrijdag 3 september kwam dit konvooi met 52 kinderen aan te Lausanne.
Na het gebruikelijke medisch onderzoek werd de meeste kinderen ondergebracht bij gastgezinnen in het 60 kilometer verder gelegen kanton Fribourg en het kanton Luzern dat op 215 kilometer van Lausanne lag.
Enkele kinderen trokken naar het kanton Aargau in het noorden van Zwitserland.
Beide groepen maakten deel uit van het vierde konvooi kinderen die door de Schotse verpleegster GEORGIE FYFE naar Zwitserland werden geëvacueerd

Zaterdag 18 maart 1916 kwamen 84 kinderen uit de regio Veurne aan in het station van Lausanne. Na hun aankomst werden ook zij begeleid naar ‘La Muette’ aan de avenue d’Ouchy en onderzocht door de dokters MACHOD en ROGIVUE. Na het eten werden ze overgebracht naar l’Hospice Orthopédique waar ze werden ontvangen door de familie SIMON en konden overnachten.
Zondagmorgen werden de kinderen in bad gewassen en kregen nieuwe kledij. Nadien vertrokken ze naar verschillende gastgezinnen in het kanton Fribourg.
De kinderen waren overwegend Nederlandstalig, slechts enkele konden een beetje Frans.
Vrijdag 24 maart 1916 kwam een konvooi met 21 kinderen uit de regio’s Veurne, Ieper en Adinkerke aan in het kanton Valais. Deze kinderen werden overgebracht naar Val d’Illiez en de gemeenten Vouvry, Vionnaz en Evionnaz.

Een nieuw konvooi met 54 Belgische kinderen kwam op 21 mei 1916 aan in Lausanne.
Een dertigtal onder hen werden in Villa Servan aan Mevrouw BELET toevertrouwd.
De andere kinderen werden verspreid over het kanton Fribourg en de  Jura bernois.
Door het Comité Central Suisse werden dan reeds 656 kinderen opgevangen bij gastgezinnen.