Bezoek uit De Panne

Fragment uit het boek “Oorlogsverpleegster in bevolen dienst” van Jaenne Delaunoy op bezoek in het Elisabeth Hospitaal op 7 september 1915.

DSC_0035.

“In het hospitaal van Poperinge genieten we van het frisse groen in de zo dikwijls beschoten tuin waar ik wacht op gravin van den STEEN. En daar komt ze dan glimlachend, levendig en spiritueel zoals altijd. Het is hier goed, mijn zenuwen hebben nood aan rust wat me zal toelaten om daarna opnieuw in het gareel te lopen. Met de auto rijden we naar de plek waar zevenhonderd Vlaamse kinderen naar Frankrijk zullen geëvacueerd worden. Ondertussen denk ik aan de rit van morgen en mijmer over de weldaad van de uitvinding van een autovering. We proberen ons nuttig te maken door boterhammen en limonade uit te delen. Veel kinderen zijn onverschillig, enkelen zijn blij … de kinderen zijn klaar voor de reis, maar er zijn ook kleine drama’s waar we moeten ingrijpen. Midden in de groep staat een meisje van ongeveer zeven jaar oud hartverscheurend te wenen. Ze is niet ingeschreven. Vuil en in lompen gekleed houdt ze krampachtig de twee voor het vertrek voorbestemde kleintjes vast voor wie ze moeder speelt. De moeder is overleden! Het meisje drijft het besef van haar verantwoordelijkheid zodanig op dat ze tranen uit de stenen zou persen. Haar kleine broer van vijf jaar weent geruisloos als een man, met gebalde vuistjes en schokkende bewegingen. Het kleinste grient en de gelegenheidsmama jammerden. Het vroegrijpe kind heeft veel geleden en is radeloos. Wat te doen! Ik ren naar mevrouw van den Steen die probeert te onderhandelen …en eindelijk, na veel strijd en inspanningen, erin slaagt het mamaatje met de wilde haren, en de kleintjes voor wie ze zorg draagt, te laten instappen. Ze houdt hun armen onder de hare en lost ze zelfs niet om op de wachtende trams te stappen. Een prachtig voorbeeld van moederlijk instinct. Het instappen verloopt chaotisch. Toch lukt het uiteindelijk en zetten de trams zich midden het geroezemoes in beweging. De kleintjes wuiven met knuistjes en zakdoeken.
 Met stralende ogen zoekt het moedertje ons bij het voorbijrijden op, wij zwaaien. Dat was het. De trams zijn weg”.

* Jane De Launoy studeerde aan de verpleegstersschool Sainte-Camille en kende Maria van den Steen sinds haar verblijf in de Brusselse school.

DSC_0018

  • Op 3 september 1915 stuurde West-Vlaams Gouverneur JANSENS de BITSHOVEN een telegram naar Minister BERRYER in Le Havre waarin hij een konvooi met 720 kinderen voor 7 september aankondigde
  • Arrondissementscommissaris BIEBUYCK eiste op 7 september 1915 een 5-tal zusters Benedictinessen uit de Boeschepestraat in Poperinge op om een konvooi met kinderen te begeleiden naar de schoolkolonies
  • COLIN ROWNTREE schreef in zijn dagboek over het vertrek van 700 kinderen op 7 september 1915 naar Parijs. In de voormiddag haalde hij nog kinderen op in Reningelst (zie Colin Rowntree Diaries).