La Colonie Enfantine belge Calais

IMG_3056

De ‘Colonie Enfantine Belge’, die in de villa met park ‘Château Pierre’ aan de boulevard Victor Hugo, 112 in Calais lag, werd in juli 1915 opgericht door mevrouw ALICE. C. VAUTRINOT en had de steun van mevrouw la Duchesse de Sutherland die oprichtster en directrice was van het Engelse hospitaal van de 9de compagnie.

Op aangeven van arrondissementscommissaris STEYAERT uit Veurne nam VAUTRINOT, een Parisienne, begin juli 1915 via EMILE BRUNET contact op met minister van Binnenlandse Zaken PAUL BERRYER waarin ze aangaf dat zij een villa met park beschikbaar had in Calais in het departement Pas-de-Calais. In deze villa konden een 40-tal meisjes uit de Westhoek in veiligheid worden gebracht. Om de schoolkolonie op te starten had VAUTRINOT op 21 juli de toestemming gekregen van generaal DITTE, gouverneur van Pas-de-Calais regio Nord.

Op 22 augustus 1915 kreeg VAUTRINOT toestemming van de Belgische overheid om Belgische kinderen onder haar toezicht op te nemen in de villa. BRUNET stelde tevens voor om haar vestiging onder toezicht te plaatsen van Jean Ramaeckers beheerder van de schoolkolonies groep Rouen.

Op 24 augustus 1915 arriveerden de eerste kinderen samen met drie religieuzen en een keukenmeid.

Na een bezoek van de financiële diensten en CLOOTEN van de Belgische militaire basis in Calais, beslist BERRYER op 16 september om een toelage van 1500 frank over te maken. Om de nodige fondsen te verzamelen stelde de minster voor een steuncomité op te richten. Mevrouw La Duchesse de Sutherland en mevrouw Dequecker, echtgenote van de Belgische viceconsul, namen het initiatief om  ‘Le comité de patronage’ op te richten dat kon rekenen op steun van heel wat vooraanstaande burgers en militairen uit de regio.

In het park zou een grote barak worden opgesteld voor het onderwijs. Drie religieuzen zouden instaan voor de zorg en het onderwijs van de kinderen.

Wanneer VAUTRINOT het jaar daarop, in november 1916, huwde met de Schotse kapitein K.G.McCLEOD nam mevrouw A.NEUT de leiding van de schoolkolonie over tot de kinderen in april 1918 werden overgeplaatst naar Cayeux-Sur-Mer.

  • directie: ALICE.C.VAUTRINOT
  • religieuzen: SYLVIE PAUWELIJN zuster Ermelinde / HELENE COOLS zuster Borgia / FIDELIA BOUDRY zuster Benoite
  • personeel: AUGUSTINE NEUT / M en ADRIENNE REYNAERT / SARAH MEIGNOTTE / M. ABGUEZ / ELISA VANSTEENE
  • soldaten: GUILLIAUME HEINE / DESIRE PONCIN

IMG_3065

IMG_3058

IMG_3070

IMG_3089

IMG_3069

IMG_3068

IMG_3067

IMG_1748.JPG