l’Oeuvre Saints-Anges

Parijs, rue du Vouillé 6/8 – 15de arrondissement 

15e arrondissement +/- 100 meisjes – opstart 28 april 1916 – overplaatsing naar St.-Sever  departement Landes begin mei 1918 

  • directie: Marie Durot (zuster Hélène)
  • religieuzen: zusters uit Zillebeke en Hollebeke ( Zusters van de Heilige Familie Ieper)
  • zuster Hyacinthe Julienne MASURE
  • personeel: Baert Alida (°1899)
  • aalmoezenier Jules VANNESTE

‘l’Oeuvre Saints-Anges’ was door een lekenorganisatie opgericht met als doel arme meisjes, weeskinderen en verlaten kinderen van 2 tot 8 jaar op te vangen.
In hun vestiging aan de Rue du Vouillé in Parijs zorgden ze voor een basisopleiding als christen en een opvoeding waardoor een integratie in de maatschappij gemakkelijker werd. De meisjes konden tot hun 20 jaar in de instelling verblijven. Kinderen die niet tot de doelgroep behoorden konden ingeschreven worden mits het betalen van een vergoeding.
In 1886 werd een perceel van 3336 m2, gelegen aan de Rue du Vouillé 6/8, aangekocht om een nieuw weeshuis te bouwen.

Nadat eerder een school voor Belgische kinderen gebruik kon maken van enkele lokalen, werd in maart 1916 een deel van de gebouwen door de organisatie ‘Oeuvre Saints-Anges’ beschikbaar gesteld voor het inrichten van een schoolkolonie van de Belgische overheid.  
Een honderdtal meisjes werden onderwezen en opgevoed door zusters van de Heilige Familie uit Zillebeke en enkele zusters van dezelfde congregatie uit Hollebeke.
Net zoals in de andere vestigingen kwamen de kinderen met treinkonvooien in Parijs aan en via het bureau Empain-Brunet in de schoolkolonie terecht.
Vanaf de aankomst van de eerste 30 meisjes op 28 april 1916, bestuurde de organisatie onder voorzitterschap van de heer Georges Salomon, de schoolkolonie volledig zelfstandig. Vooral de samenwerking tussen l’Ecole de l’Enfant Belge (externen) en de schoolkolonie lag gevoelig bij Empain en Brunet die de twee organisaties liever gescheiden hielden.

Door de moeilijke samenwerking tussen de organisatie ‘Oeuvre de Saints-Anges’ en de Belgische overheid was er weinig interesse van de Belgische bestuurders voor deze schoolkolonie. In een brief van 9 september 1916 aan minister Berreyer schrijft zuster-directrice Hélène over haar ontevredenheid en een gebrek aan ondersteuning: “De kinderen lopen rond in oude kleren die al verschillende keren werden hersteld”. Zij huivert bij de gedachte dat de kinderen de winter moeten doorkomen met deze afstandje kledij en schoenen, en vraagt de minister om alles te doen om dit probleem op te lossen.
Tijdens de bombardementen op Parijs verlieten de zusters en kinderen op 7 mei 1918 de gebouwen aan de Rue du Vouillé en vertrokken in groepjes naar een ander verblijf dat eerst dienst deed als opvangplaats voor kinderen die naar meer zuidelijke schoolkolonies verhuisden.

  • directrice: zuster Hélène

rue-de-la-vouillc3a9

Rue du Vouillé - P.jpg

Plechtige communie 1917

img507.jpg

img505 kopie.jpg

R.du.VouilléIMG_7433.jpg