Oorlogsjaren

Op 6 oktober 1914 trekt een voorpost van het Duitse leger voorbij het klooster en de scholen van de zusters Benedictinessen in de Boeschepestraat te Poperinge. Wanneer ouders verschrikt hun kinderen komen ophalen beslist de schooldirectie de lessen voor één week te schorsen.

*241_001

Fragmenten uit het “Register” van de zusters Benedictinessen te Poperinge

1914

25 oktober 1914: Franse troepen trekken voorbij het klooster terwijl territoriale eenheden zich in de gebouwen vestigen. Paarden en muilezels krijgen een plaats op de koer terwijl 200 Ierse soldaten 48 uur in de kosteloze meisjesschool verblijven. Anderen regimenten krijgen een plaats op de zolder of in vrije lokalen van de school. Een groep Belgische arbeiders op doortocht slapen in de kosteloze meisjesschool maar moeten daarna plaats maken voor de Franse ambulancedienst.

december 1918: de erediensten van St.-Bertinus worden in de kapel van de zusters Benedictinessen gehouden.

*

1919

Oktober: de herstelde klassen van de kosteloze meisjesschool worden in gebruik genomen, de slaapzalen van de internen werden voorlopig opgeknapt, en het pensionaat heropend. De houten vloer uit de normaalschool van St.-Aignan zal worden overgebracht en hergebruikt in de slaapzaal St.-Agnès.

1921

De afgebrande kantschool zal worden heropgebouwd – de glasramen van de kapel en de klas van de hoogste graad in de kosteloze meisjesschool worden hersteld.

Photo