Met de stoomboot tot La Rochelle

De eerste evacuaties van de Vlaamse burgerbevolking via de zee naar Zuid-Frankrijk, vonden plaats tussen 6 en 11 oktober 1914. Dit gebeurde door lukraak gebruik te maken van Franse en Britse boten.
Terwijl Belgen en Britten duizenden vluchtelingen naar Groot-Brittannië evacueerden, verzocht de burgemeester van Oostende op 14 oktober om extra middelen om de vluchtlingen te evacueren over zee. De grote schepen konden de Vlaamse havens echter niet binnenvaren waardoor beslist werd om de vluchtelingen via het spoor naar Duinkerke en Calais te brengen.

Vanaf de 16e gaf de militaire gouverneur het bevel voor de evacuatie (binnen de zesendertig uur) van alle vluchtelingen, zonder uitzondering, buitenlanders of niet, uit Oostende.
Op één dag verlieten 10.000 mensen de stad met de trein naar Calais. Het Franse spoorwegnet was algauw verzadigd, vooral omdat de burgemeesters van Calais en Boulogne-sur-Mer de volgende dag een identieke beslissing namen. Het Ministerie van Oorlog schatte vervolgens het aantal vluchtelingen in Calais op 70.000.
De modaliteiten van een echt evacuatie-systeem werden op 16 en 17 oktober definitief vastgelegd tijdens een overleg tussen de ministeries van Binnenlandse Zaken, Marine en Oorlog. De inschepingen zouden doorgaan in Calais op acht transportschepen en twee hulpkruisers die de marine had gevorderd.
Na een tussenstop in Le Havre, zonder aan te meren uit angst dat de vluchtelingen zouden proberen te blijven, zouden ze naar La Pallice de haven van La Rochelle varen.

Het zoeken naar beschikbare stoomboten en het bevoorraden ervan bleek een ontmoedigende taak. De eerste stappen waren moeilijk, om niet te zeggen chaotisch. Geconfronteerd met het gebrek aan boten en voor het gemak, zijn de stoomboten die zorgen voor de evacuatie van Belgische vluchtelingen grotendeels dezelfde welke in september troepen vervoerden tussen Pas-de-Calais, Le Havre, Cherbourg, Brest en La Pallice, Dit waren de “Ville Tamatave”, “Champlain”, “Amiral Ganteaume”, “Ville d’Oran”, “Guatemala”, “Savoie”, “Lotharingen”, “Niagara” en “Malte”.
Maar dit was niet onvoldoende. Op 17 oktober liet de gouverneur van Le Havre weten dat hij enkel nog de “Amiral Magon” had gevonden.

De belgische vluchtelingen zouden worden verdeeld over volgnde departementen: Ariège 4000, Charente 2000, Dordogne 2000, Haute-Garonne 2000, Gers 1000, Gironde 1000, Landes 2000, Lot-et-Garonne 2000, Hautes-Pyrénées 5000, Deux-Dèvres 3.000, Tarn 5000, Tarn-et-Garonne 3000, Vandée 3000, Vienne 2000 en Haute-Vienne 2000.

Dinsdag 20 oktober 1914: in de namiddag om 13.30 uur meerde de pakboot “Président-Leroy-Lallier” aan in de haven van La Pallice/La Rochelle. De boot was in Calais met 870 Belgische vluchtelingen aan boord vertrokken en hadden tussenstops gemaakt in Le Havre (17 oktober) en Brest.
Na hun aankomst en een maaltijd, vertrokken de vluchtelingen nog dezelfde dag om 16.57 uur met de trein naar Niort. Tijdens het voorbijrijden van het treinstation in La Rochelle-stad werden ze toegewuifd door de menigte. In Niort werden de vluchtelingen verspreid over verschillende dorpen. Het was het begin van een grootschalige operatie om duizenden Belgische vluchtelingen te evacueren uit de Franse havens langs ‘het Kanaal’.

Tijdens die eerste overtocht was een van de passagiers een jongen van ongeveer 10 jaar oud die tijdens zijn vlucht uit Mechelen het contact met zijn ouders was verloren. De jongen, die enkel Vlaams sprak, werd opgevangen door de prefect van La Rochelle. Via een landgenoot vertelde de jongen dat hij LEMBRECHTS heette en in Mechelen in de Kapucijnenstraat woonde waar zijn vader kleermaker was. Wanneer de Duitsers de stad binnenvielen, speelde hij op straat met enkele kameraden. Hij rende naar huis maar vond noch zijn ouders noch zijn drie zusters. Door de massa vluchtelingen meegesleurd belandde hij in Calais.

Woensdag 21 oktober 1914: aankomst van de Cargo-stoomboot “Amiral-Ganteaume” met ongeveer 2.000 vluchtelingen – tussenstop Le Havre op 19 oktober.

Donderdag 22 oktober 1914: om 14.30 uur: aankomst van de Cargo-stoomboot “Admiral-Magon” met 2000 vluchtelingen (vertrokken uit Calais). Na het nuttigen van een warme maaltijd vertrokken de vluchtelingen met de trein naar Mont-de-Marsan en Cahors.

Vrijdag 23 oktober 1914: 1500 vluchtelingen die de vorige dag met de “Guatemala” in La Pallice aankwamen vertrokken om 8.50 uur met de trein naar Toulouse, de rest om 10.50 naar Auch. De 1150 vluchtelingen die de vorige dag aankwamen met de “Lorraine”, werden geëvacueerd naar Montauban.
De Cargo-stoomboot “Ville de Tamatave”, in Calais vertrokken op maandag om 23 uur arriveerde in La Pallice met 1177 Belgische en Franse vluchtelingen – tussenstop Le Havre op 21 oktober. Na een maaltijd vertrokken ze met een vluchtelingentrein naar Agen.

Tijdens de overtocht van de “Ville de Tamatave”, tussen Le Havre en La Rochelle, werd Elisabeth SCHEERENS geboren. Haar ouders waren afkomstig uit Booischot bij Heist-op-de-Berg. De kapitein hield eraan om de doopplechtigheid op de boot te laten doorgaan met aalmoezenier Vanderginste uit Leuven.

Maandag 26 oktober 1914: aankomst van de Engelse stoomboot “Archimède” met 3000 Belgische vluchtelingen.

La Compagnie des chemins de fer South Eastern and Chatham liet weten dat hun stoomboot “Queen”, van de lijn Boulogne-Folkstone, 2500 vluchtelingen heeft gered die op weg waren van Calais naar La Pallice-La Rochelle nadat de stoomboot “Amiral Ganteaume”, om 16.30 uur getorpedeerd werd nabij Gap Gri-Nez. Ook de “Notre-Dame-de-la-Salette” redde een 100-tal passagiers. Een dertigtal passagiers overleefden de ramp niet.

Dinsdag 27 oktober 1914: aankomst van de stoomboot “l’Archtect” met vluchtelingen en soldaten. Een groep vluchtelingen vertrok dezelfde dag nog naar Foix, een andere groep naar Albi.

Meer dan 1800 vluchtelingen van de stoomboot “Amiral-Ganteaume”, die de dag voordien in de Noordzee was getorpedeerd, waren in Londen aangekomen. Na hun aankomst werden ze overgebracht naar Alexandria-Palace

In de haven van La Pallice worden zieke vluchtelingen door de ambulacediensten van het hospitaal Saint-Louis opgehaald telkens een boot aanmeerde In de ziekenzalen werden tot 150 vluchtelingen, volwassenen en kinderen, per aankomst opgevangen.

Tussen 27 en 29 oktober 1914: aankomst in La Pallice van de stoomboten “Ville-d’Oran” en “Lorraine” / geboorte op 29 oktober in de haven van La Pallice aan boord van het stoomschip “Ville d’Oran” van Constant HEYDENS, zoon van Maurits HEYDENS (21) en Irma-Marie DECKMYN (22) uit Roeselare

Donderdag 29 oktober 1914: om 14 uur aankomst in La Pallice van Belgische Vluchtelingen met de stoomboot “Guatemela”. Door het slechte weer was de boot later binnengevaren dan gepland, waardoor de vluchtelingen niet meer konden vertrekken naar hun bestemmingen Auch en Toulouse

Op 29 oktober werd de commandant van de Marine in Calais tot de orde geroepen om te stoppen met het sturen van vluchtelingen naar Rouen. De kapitein van de “Ville d’Oran” werd op weg naar de Normandische stad, waar ze zouden worden bevoorraad, op bevel doorgestuurd naar La Pallice om nadien in Calais 2500 Belgische vluchtelingen op te halen op verzoek van het Ministerie van Oorlog

Vrijdag 30 oktober 1914: de pakboot “La Lorraine” meert aan met 1150 vluchtelingen die daarna vertrekken naar Montauban – boot was vertrokken uit Boulogne en had op 28 oktober een tussenstop gemaakt in Le Havre / geboorte op “Amiral Magon” van Maria-Julia PEPERMANS, dochter van Jan PEPERMANS (32) en Marie PEPERMANS (32) uit Hofstade.

Zaterdag 31 oktober 1914: aankomst van de stoomboten “Amiral-Magon”, “Ville-d’Oran” en “Niagara” met meer dan 4000 Belgische en Franse vluchtelingen, worden geëvacueerd naar verschillende dorpen in het zuiden waaronder Pau en Albi

Duinkerke, eind oktober: vanwege een gebrek aan beschikbare koopvaardijschepen leent de Britse Admiraliteit in extremis twee stoomboten, de “Archimedes” en de “Architect”.

Dinsdag 3 november 1914: aankomst van 3 Cargo-boten, “Malte”, “Ville-de-Tamatave” en “Lord-Tredegar”. Een groot aantal Belgische vluchtelingen werd opgenomen in het burgerlijk hospitaal Saint-Louis.
De “Malte” was op zaterdagavond om 21 uur uit de haven van Duinkerke vertrokken en had op 1 november een tussenstop gemaakt in L Havre. Van de 1200 Belgische vluchtelingen werd 400 naar Le Havre en de rest naar Poitiers geëvacueerd.

geboorte om 6 uur aan boord van het stoomschip “Ville de Tamatave” van SINNESAEL Marie-Julia, dochter van Remi SINNESAEL (25) en Emilie DORME (24) uit Moorslede / geboorte van Marie-Thérèse BEECKMAN in La Rochelle, rue Thiers 51, dochter van Joseph BEECKMAN (30) en Marie-Françoise SCHELLINCK (26) uit Aalst

Woensdag 4 november: overleden in burgerlijk hospitaal Saint-Louis – DECLERCQ Madeleine-Germaine (°Roeselare 1913), dochter van Alphonse Declercq en Julia-Maria Veralleman

Vrijdag 6 november 1914: om 5 uur ’s morgens aankomst Cargo-boot “Amiral Hamelin” met 1280 passagiers-vluchtelingen. Na de maaltijd vertrekken de vluchtelingen om 10.30 uur naar Limoges. 900 van hen arriveerden dezelfde dag in Bergerac

De prefectuur ontving een eerste naamlijst van Belgische vluchtelingen die onlangs met de boot in La Pallice waren aangekomen

Zondag 8 november 1914: de Engelse Cargo-stoomboot “Osiana” kwam via Engeland in La Pallice aan met 1900 Belgische vluchtelingen. Ze zaten vorige maand op de “Amiral-Ganteaume” die voor de kust van cap Griz-Nez op een mijn was gevaren / Overleden in Rue Dauphine 47 La Rochelle – TEMPELAERE Rosalie, echtgenote van Vital DEWEERDT, uit Roeselare

Maandag 9 november 1914: om 7 uur aankomst van stoomboot “Ville-d’Oran”, om 10.30 vertrokken naar Albi / Overleden in burg. hospitaal – VANDAMME Honoré (Roeselare 1909), van René VANDAMME en Sylvia-Elisa BEGUIN / Geboorte van Léon VAN DEN BOSSCHE in La Rochelle, de rue Thiers, 51, zoon van Victor VAN DEN BOSSCHE( 28) en Malvina VAN GEIT (22) uit Aalst

Dinsdag 10 november 1914: om 8 uur aankomst “Newhaven” met 472 Belgische vluchtelingen, om 11.30 uur vertrokken naar Angoulème. ’s Avonds aankomst van “Président Leroy-Lallier” met 869 vluchtelingen die naar Toulouse werden gevoerd

In de nacht van 10 op 11 november waren 9 personen op zee gestorven tijdens hun overtocht naar la Pallice

Vrijdag 13 november 1914: overleden in burg. hospitaal – diamantair Antoine-Alphonse DE LAET (°Edegem 1891),echtgenoot van Maria-Rosalia LAUWERS, zoon van Jean DE LAET en Marie RAETS

Dinsdag 17 november 1914: overleden in burg. Hospitaal La Rochelle – Hendrick VAN DEN EYNDEN (°Lier 1910), zoon van Petrus VAN DEN EYNDEN en Rosalie CASSENOY

Zondag 21 november 1914: in de voormiddag aankomst “Président-Leroy-Lallier” met 930 Belgische vluchtelingen, waaronder een groot aantal zieke kinderen die naar het burg. hospitaal Saint-Louis werden gevoerd. Na een warme maaltijd vertrokken de vluchtelingen om 10.30 uur naar Montauban

Maandag 22 november 1914: 570 Belgische vluchtelingen die met de trein in Rouen waren vertrokken kwamen ’s morgens in La Pallice aan en reisden de volgende dag verder naar de arrondissementen Rochefort, Saintes en Saint-Jean d’Angely

Dinsdag 23 november 1914: aankomst uit Duinkerke van de stoomboot “Ville-de-Constantine”

Woensdag 25 november: overleden in burg. hospitaal – Godelieve NUYTTEN (°Geluwe 1914), dochter van Eugène-Camille NUYTTEN en Emelie-Sylvie SAMYN uit Geluwe

Het stoomschip de “Malte” van de Compagnie des Chargeurs Réunis” vertrok op 26 november 1914 met ongeveer duizende vluchtelingen uit Calais. Reeds enkele dagen waren de overtochten uitgesteld door het gevaar te worden getorpedeerd.
De levensomstandigheden aan boord van de stoomboten waren “zeer slecht” tijdens de overtocht tussen Duinkerke en Brest. Ze moesten slapen op vuil stro, met alleen brood en gezouten vlees als voedsel, en zonder gecondenseerde melk voor de kinderen. De verplaatsing ging bovendien door bij zeer woelig weer op een boot met een slechte zeewaardigheid en waarvan de propeller meestal uit het water was bij gebrek aan voldoende ballast. In Brest aangekomen, de boot had de “Arnem” niet kunnen inhalen en moest daardoor de avond van de 26e terugkeren.
De volgende ochtend informeerde de kapitein de havendirectie over “de betreurenswaardige situatie” aan boord, vooral omdat het voedsel op was. De maritieme prefect liet meteen gecondenseerde melk leveren voor jonge kinderen, vers brood en sardientjes voor volwassenen. Het was echter onmogelijk om vlees uit te delen omdat de kapitein, ondanks de waarschuwingen van de maritieme prefectuur, onmiddellijk wilde vertrekken. Hij moest ’s avonds terugkeren,…niet in staat om het aanhoudende slechte weer het hoofd te bieden, terwijl de sanitaire situatie aan boord bleef verslechteren.
De maritiem prefect liet de boot vervolgens naast het slagschip “Charlemagne” afmeren om te profiteren van hun keukens aan boord. Hij liet het met mest bevuilde stro verversen en alle ruimtes ontsmetten.
Ondanks deze ingrepen stierf op de avond van de 28e een vrouw van uitputting. Pas op de 29e gaf de maritiem prefect van Charente-Inférieure de boot toestemming om de haven van La Pallice te binnen te varen, nadat hij ervoor had gezorgd dat de weersomstandigheden en de gezondheid van de vluchtelingen waren verbeterd.

Op 28 november overleden – de 6 maand oude, Berthe-Augusta SANDERS op de stoomboot “Malte”.
In zijn verslag vermelde commandant Louis Bataille dat het meisje was gestorven op zee – 49°6 noorderbreedte en 6°25 westerlengte. Berthe-Augusta was een dochtertje van Désiré SANDERS en Romania PLUY die met hun 7 kinderen uit Eernegem waren gevlucht.
Na hun aankomst in La Rochelle werd het gezin doorgestuurd naar Montbazin in het departement Languedoc-Roussillion.

28 november: overleden in burg. Hospitaal La Rochelle- Maria-Rosalia GEENS (°Aalst 1914), dochter van Louis-Joseph GEENS en Régina LAUWERS

Maandag 29 november 1914: aankomst uit Calais om 8 uur van de stoomboot “Malte” met 2030 vluchtelingen, na een maaltijd vertrekken de vluchtelingen om 10.30 uur naar La Roche-sur-Yon en in de namiddag naar Montpellier.Dinsdag 1 december: aankomst uit Calais van de stoomboot “Tunisie” met 1016 vluchtelingen die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de regio’s Diksmuide en Ieper. Na hun warme maaltijd vertrekken ze naar Niort.
Geboorte in La Rochelle, Rue des Fonderies, 62, van Pierre VAN AARLE, zoon van Gustave VAN AARLE (24) en Julie JANSSENS (24) uit Berchem

In afwachting van de terugkeer van de “Amiral Hamelin” werd de “Tunesie” met spoed gevorderd op verzoek van de militaire commissaris van Duinkerke. Het ging om het evacueren van 1.500 Belgische vluchtelingen die per spoor in Duinkerken moesten aankomen.
Op 1 december 1914 vertrekt de stoomboot “Niagara” met vluchtelingen van Calais naar La Rochelle. De stoomboten “Amiral-Hamelin” en “Malte” worden verwacht

Op 6 december overleden – Magdaleina PIETERS (°Woumen 1914), dochter van landbouwer Théophile PIETERS (31) en Elisa SWAELS (33) en Joseph VANDERWELDE (°Aalst 15 februari 1914), naam van de ouders niet gekend bij het overlijden – gestorven op de kade in La Pallice /geboorte in la Rochelle van Elisabeth DELAERE, dochter van Bartholomé DELAERE en Alida-Marguerite WILLEMYNS uit Geluveld

7 december overleden in de sectie Laleu -landbouwer Jean-Baptiste BONQUET (°Roeselare 1827), weduwnaar van Thérèse WERBROUCK, verbleef langs de Boulevard Denfere Rochereau.
Aangifte van zijn overlijden door: Mathilde BONQUET (59), naaister uit Roeselare (dochter) en Augusta VANNIEUWENHUYSE (21) uit Markegem.

  • Madeleine SPRIET (°Langemark 5 augustus 1914), dochter van Cyrille SPEET en Marie VERKAMER – op zee gestorven op de stoomboot”Amiral Hamelen”

Op 8 december overleden – Charlotte MEYSMANS (°Zemst 1852), dochter van Jean MEYSMANS en Catherine GOUVAERTS.
Julienne PITILLIEN (°Zonnebeke 25 september 1914), dochter van Laure-Marthe PITILLIEN / overleden op zee aan boord van het stoomschip “Niagara” ter hoogte van Ouessant. De dag daarna aankomst van de boten “Niagara” en ”Amiral Hamelin”.

Op 9 december: geboorte aan boord van het stoomschip “Malte” van Josephine STECHELMAN, dochter van Zulma VANSTECHELMAN uit Diksmuide. De dag daarna aankomst in La Pallice van de “Malte”

Op 11 december 1914 overleden – Elvire ROOSE (°Esetegelm -4 maanden), dochtertje van Emile ROOSE en Hélena DEVOODER

Op 12 december overleden – Louis TUYAERTS (°Eppegem 1910), zoon van Charles TUYAERTS en Louise VANSTEENWINCKEL

Op 13 december overleden – Irène LAMOTHE (°Oostnieuwkerke 4 november 1914), dochter van Felix LAMOTHE en Marie DEVOS

Op 17 december overleden – Auguste-Gérard VELGHE (°Ieper 22 juni 1914), zoon van Robert-Achille VELGHE en Maria-Josephina DELBECQUE uit Ieper

Op 21 december om 15.00 uur werd Jérôme-Cyrille CRUYDT op 7°40 westerlengte en 48°32 noorderbreedte geboren. De moeder was de 31 jarige kantwerkster Louise VANHAVERBEKE uit Zonnebeke. Daar vader, steenbakker Jules-Emile CRUYDT, niet was meegereisd, was het de 28 jarige Jules VANDEVYVERE, eveneens uit Zonnebeke, die op 24 december op het gemeentehuis van La Rochelle aangifte deed van de geboorte.
Aankomst van het stoomschip “Malte” met Belgische en Franse vluchtelingen

Op 25 december overleden – Juliana CASTELEYN (°Moorslede 4 juli 1912) dochter van Théophile CASTELEYN en Louise LECONTE uit Moorslede

Op 27 december overleden – Sidonie DEKEYSER 74 uit Diksmuide en Maurice DELAERE (°Geluveld 1909) zoon van Bathélémy DELAERE en Adila WILLEMYN uit Staden

Donderdag 28 januari 1914: aankomst van de boot “Caravellas” met 775 overwegend Vlaamse vluchtelingen , na de maaltijd vertrekken ze naar Poitiers
Overleden – Paul BONQUET (Beselare 1914), zoon van Gérard BONQUET en Maria-Leontina VANTOUNHOUT uit Beselare

Overleden op 29 december – Julien CASTELEYN zie 25 december

Vanaf 31 december werd de hele organisatie onder het hoogste gezag van de maritieme prefect van Cherbourg geplaatst, en werd Calais de belangrijkste vertrekhaven. Vanaf dan werd uitdrukkelijk verzocht om zoveel mogelijk voor het vertrek een passagierslijst op te stellen en te tanken in Cherbourg (voordien in Le Havre). – De “Amiral Hamelin” was enkele weken in reparatie in La Pallice.

1915

De voorbije 3 maanden arriveerden honderden vluchtelingen in de haven van La Rochelle. Er werden enorme inspanning geleverd om de vluchtelingen, die veelal schaars gekleed waren aangekomen, te helpen. De stedlijke diensten deden een oproep aan de bevolking om kledij te schenken en af te geven in het Stadhuis van La Rochelle, 8, rue l’Hôtel-de-Ville. Het naaiatelier van de stad zou de noodzakelijke herstellingen uitvoeren.

Overleden op 6 januari 1915: de 20-jarige Emilie VANNELLEN (°Oostende, dochter van Philippe VANNELLEN en Florence DEBRUYNE uit Oostende overleden in burgerlijk hospitaal, rue Saint-Louis 12

Overleden op 8 januari 1915: Valerie WALLAERT (°Ieper 1852), weduwe van Auguste VINCK overleden in burg. hospitaal / Michel DECONINCK (°Klerken 1912), zoon van Aloïs DECONINCK en Victorine MAHIEU uit Klerken in burg. hospitaal / op 9 januari Joseph DECONINCK (°Klerken 1911), eveneens in burg. hospitaal

Overleden in burg. hospitaal op 10 januari: Blanche VANDEZANDE (°Klerken 1913), dochter van Aloïs VANDEZANDE en Andronnie HOSTE

Tussen 20 oktober 1914 en 15 januari 1915 arriveerden 27 konvooien met vluchtelingen in het departement Charente-Inférieure. Hierbij 25 boten die in La Rochelle aanmeerden met 60.503 vluchtelingen waarvan ruim 20.00 Belgen. Twee konvooien arriveerden met de trein – op 15 september en 24 november 1914 – met 2.200 vluchtelingen. 3.500 vluchtelingen woonden verspreid over het departement Charente-Inférieure, de rest in omliggende departementen en in het het zuid-oosten van Frankrijk.

Op zaterdag 23 januari 1915 kwam een van de laatste konvooien met 3.040 vluchtelingen uit Calais met de “Malte”. Na een warme maaltijd – soep, vlees, groenten en wijn – vertrokken de vluchtelingen uit het station ‘La Pallice’ naar Bordeaux. Iedere vluchteling kreeg brood en charcuterie mee voor tijdends de reis.

Overleden in burg. hospitaal op 23 januari: Michel DEPOVRE (°Noordschote, 27 augustus 1914), zoon van Camille DEPOVRE en Sylvie THERY uit Noordschote

Overleden in burg. hospitaal op 24 januari: Joseph COLLIE (°Zandvoorde 8 april 1911), zoon van Alfre-Joseph COLLIE en Clémence DELBECQUE uit Zandvoorde / Jules NYSSENS (°Moorslede 14 augustus 1914), zoon van Léon NYSSENS en Auguste DERYCKERE

Overleden in burg. hospitaal op 25 januari: Hémérance VERBECKE (°Woumen 50), dochter van Lieven VERBECKE en Barbara DEBERT uit Merkem

Woensdag 27 januari 1915: De Cargo-stoomboot “Caravellas” arriveerde om 8 uur met 775 Belgische vluchtelingen die nog in Calais verbleven. Een vader van 5 kinderen die tijdens de overtocht overleed werd begraven op het kerkhof La Rossignolette.

Overleden in burg. hospitaal op 27 januari: Bruno VANDEPUTTE (°Zonnebeke 62j) echtgenoot van Marie-Louise NEVEJAN (62) uit Moorslede / Maria VANHAELEWIJN ( °Staden 1911), dochter van landbouwer Jules-Hilaire VANHAELEWIJN (°Oostnieuwkerke) en Marie BRACKEZ uit Staden / geboorte 17 juli 1916: Fréderick-Désiré VANHAELLEWIJN de ouders verbleven in de rue Admiral Lispère, La Rochelle/Laleu

Overleden in burg. hospitaal op 29 januari: Henri Omer COLLIE (°Zandvoorde 13 augustus 1914), zoon van Alfred COLLIE en Clémence DELBECQUE uit Zandvoorde / Philomène WILLEMYN (°Staden 1854), echtgenote van Hendrik VANNIEUWENHUYSE die nog in Staden woont

Overleden in burg. hospitaal op 30 januari: Anna DEJONGHE (°Zonnebeke 12 september 1914), dochter van Pierre-Camille DEJONGHE en Stéphania DECLERCQ uit Zonnebeke

Overleden in burg. hospitaal op 31 januari : Rosalie THOURE (°Westrozebeke 1824) weduwe van Auguste DECLERCQ uit Zonnebeke

FEBRUARI

Overleden in burg. hospitaal op 1 februari:- Rémy MUYLLE (°Zarren 1913), zoon van timmerman Henri MUYLLE (46) en Emma SYOEN (39) uit Zarren – voor de oorlog woonachtig in Westvleteren / 4 mei 1915: geboorte van Albert-Arthur MUYLLE in de rue du Paradis 8, La Rochelle, zoon van timmerman Henri MUYLLE (°Zarren /47) en Emma-Maria SYOEN (40) voor de oorlog in Westvleteren / Albert-Arthur MUYLLE sterft op 18 januari 1916 / geboorte van Oscar MUYLLE op 4 februari 1917 in de rue Paradis 8 in La Rochelle

Overleden in burg. hospitaal op 3 februari: Petrus THERE (°Moorslede 73 j) echtgenoot van Marie VERSCHOVE uit Moorslede

Geboorte van August-Emile TUYTAERTS op 5 februari in La Rochelle, zoon van Charles TUYTAERTS en Louise VANSTEENWINCKEL uit Eppegem. De dag na de geboorte overleed moeder Louise VANSTEENWINCKEL
Auguste-Emile TUYTAERTS overleed nog een dag later op 5 februari

Overleden op 4 februari, om 5 uur s’morgens in La Genette, 17 rue Jeanne d’Albret: Maria-Julia SINNESAEL (°La Rochelle 3 november 1914) dochter van René-Camille SINNESAEL en Emilie-Marie DORNE uit Moorslede / Aangifte Esperence HOORNAERT, echt. Van RIVAST

Overleden op 9 februari – Léon-Gustave VAN DE BOSSCHE (°Roeselare 10 november 1914), zoon van Victor VAN DEN BOSSCHE en Malvina VAN GUT uit Aalst

Overleden op 14 februari – Maria-Madeleine WINNE (°Hooglede 1913), zoon van Théophile WINNE en Alida HEEMERYCK / geboren op 21 februari 1915 Marcel-Omer WINNE, zoon van Théophilus WINNE en Alida HEERMERIJCK uit Hooglede – geboren in de rue Thiers, 51 La Rochelle

Door de “Ceylon” werden op maandag 15 februari 1915: 2000 vuchtelingen in de haven van La Pallice afgezet. Eeen hevig onweer met storm bracht de boot in de problemen bij het uitvanren van ‘het kanaal’. Onder de passagier vielen 36 gewonden waarvan 26 naar het hospital werden overgebracht met ernstige verwondingen en brueken. 11 opvarenden waren ziek. Ook 3 vluchtelingen overleden. Het rapport van de scheepsarts – bevestigd door dat van de kapitein – illustreerde goed de paniek en wanorde van de Belgische burgers, van wie de meesten voor het eerst in hun leven de zee zagen.

Dinsdag 16 februari 1915: aankomst 737 vluchtelingen met de stoomboot “Caravellas” – een geboorte en 1 sterfgeval tijdens een rustige overtocht.

Overleden op 17 februari – Célina VERCRUYSSE (°Elverdinge 6 januari 1915), dochter van Ferdinand VERCRUYSSE en Matilde ANICA uit Elverdinge

Vrijdagavond 19 februari 1915 om 17 uur: aankomst 450 vluchtelingen met de stoomboot “Amiral Hamelin”, na het nuttigen van een warme maaltijd vertrekken ze naar Agen. Een ongelukkige Belgische vluchteling, Polydore Desmodet, hing zichzelf op aan boord van de stoomboot. Elisa Peeters die met haargezin naar Agen was vertrokken stelde bij haar aankomst in het station van Saintes vast dat ze een deel van haar bagage in La Palicce had achtergelaten met daarin haar trouwboekje, een horloge en een som geld.

Overleden op 20 februari – André JANSEUNE (°Ramskapelle 8 februari 1914), zoon van Léopold JANSEUNE en Célina SYS (24) / rue Saint-Jean

Overleden op 22 februari – Charles PLANQUE (61), echtgenoot van Hémérence TERSE uit Roeselare uit Sint Juliaan

Overleden op 23 februari – Alina-Maria DEZITTER (°Passendale 4 december 1913), dochter van landbouwer Julien DEZITTER (27) en Emma NYSSEN (20) uit Passendale / geboren op 4 maart 1916: Albert-Emmanuel DEZITTER, rue Saint-Claude 22 La Rochelle /Laleu

Overleden op 24 februari – André DENIJS (°Moorslede 23 september 1910), zoon van Léon DENYS en Augusta DERYCKERE uit Moorslede verblijf: à La Trompette, Rue Henry IX / aangifte Charles-Louis DERYCKERE (58) uit Moorslede e Henri MILLEVILLE – B vluchteling uit La Rochelle

Overleden op 24 februari – Julia DEJONGHE (°Zonnebeke 23 februari 1901), dochter van Pierre-Camille DEJONGHE en Stéphanie DECLERCQ uit Zonnebeke

MAART

In La Rochelle, in de lokalen van ‘patronage Saint-Thomas d’Aquin’in de rue Villeneuve, werd op 1 maart 1915 een Belgische school opgestart door de Belgische regering. Constant BALDUYCK (voordien onderwijzer in Noordschote) werd aangesteld als directeur. Andere onderwijzers voor de 90 leerlingen waren x DEWULF, juffrouw DEZILLIE en juffrouw FRANS.

Overleden op 1 maart – Paul VAN DE WICKLE (°Beselare 18 oktober 1914), zoon van Henri VAN DE WICKLE en Louise DESINET uit Geluwe

Dinsdag 9 maart 1915: de Franse overheid besliste om de vermoeiende reizen per boot stop te zetten en vluchtelingen per trein te laten reizen. Er werden in de haven van La Pallice nog aankomsten voorzien van de boten ”l Amiral Hamelin” en “Caravellas” – sinds september 1914 arriveerden ongeveer 100.000 in de haven van La Rochelle.

31 maart: geboorte van Henri-Alphonse DE LAET,in de rue de Thiers 51, La Rochelle, zoon van Antoon DE LAET en Maria-Rosalie LAUWERS uit Willebroek

APRIL

Overleden 3 april: Bernard HINDRYCK (°Diksmuide 1822), weduwnaar van Sophie CABARET uit Diksmuide / overleden in Casdon…6 april Isidore PARREYN (°Beerst 1850), weduwnaar van .. overleden Casdon…21 april: Fidelia HUBAERT weduwe van Louis VANCOILLIE – Oostnieuwkerke

Overleden 7 april: Lucienne-Marie KERRINCKX (°Ieper 17 maart 1914), dochter van Felix KERRINCKX en Marie-Elisabeth VANDEVYVERE – ZIE OOK 8 Juli -S/L

Overlijden 18 april: Joseph DEJONGHE (°Zonnebeke 15 pril 1913), zoon van Pierre DEJONGHE en Stephanie DECLERCQ / zie 24 februari

MEI

Overlijden 3 mei: Rose BALDE (°Woumen 1842) uit Diksluide, dochter van Charles BALDE en Nathalie REYBROCK

Overlijden 22 mei: Emile SAELENS (°Roeselare 1862), echtgenoot van Sidonie ALLEMAN uit Roeselare

Geboorte van François LECOCQ op 21 mei, zoon van Désiré LECOCQ uit BAISIEUX (Wallonië)

Overlijden 26 mei: Marie-Louise DEVOS (°Gent 1960) dochter van Jacques DEVOS en Catherine ONGENA / verblijf Ville-en-Bois

27 mei 1915: Albert-Auguste DERYCKE, geboren rue de Thiers 51,zoon vaN Auguste DERYCKE (24) en Honerina-Maria WILDERMEERSCH (25), verblijven rue de la Pepinerie

JUNI

Overlijden 3juni : Albert Auguste DERYCKE (La Rochelle) / overleden rue Thiers 51 zie 27 mei

Overlijden 6 juni: onderofficier genie François PEETERS (°Diest 1892), zoon van François PEETERS en Marie uit Diest VANBEVER

Geboorte op 6 juni 1915 van Albert-Alice HOLLEVOET – geboren rue de Jéricho als zoon van spoorwegbediende Edouard HOLLEVOET (35) en (37) uit Zedelgem

Geboorte op 13 juni 1915 in rue de Thiers van Albert BLOMME, zoon van verpleger Camille BLOMME (44) en Emma GELDHOF (37) uit Westrozebeke

Overleden op 23 juni 1915 in La Rochelle: Godelieve VANHAELEWIJN (°Staden 29 mei 1913), dochter van landbouwer Jules VANHAELEWIJN en Maria BRACKEZ die in la Rochelle/Laleu verbleven in de rue Amiral Duperré

JULI

Geboorte op 8 juli 1915 in rue de la Madeleine La Rochelle van Lucienne-Marie KERRINCKX (43) dochter van emailleerder Felix KERRINCKX en Maria-Elisabeth VANDEVYVERE (28) uit Ieper

Geboorte op 10 juli 1915, Cours des Dames 42, La Rochelle, van Gilbert-Rachel ALLAERT, zoon van soldaat Ludovicus ALLAERT (25) en Irma LOCQUET (22) uit Oostende

AUGUSTUS

Overleden op 1 augustus 1915: Rachel-Mathilde VERMEULEN (°Poelkapelle 21 juli 1914), dochter van Edmond VERMEULEN en Augusta VIAENE uit Poelkapelle die in La Rochelle/Laleu verbleven in de rue Saint-Marsault – aangifte van het overlijden door Esther Hoornaert, nicht van de overledene

Overlijden 22 augustus: Mathilde AMYCA (°Westroebeke 1879) echtgenote van Ferdinand VERCRUYSSE uit Westrozebeke

Overlijden 23 augustus: naaister Marie DEJONGHE (°Asse 1887), dochter van Auguste DEJONGHE en Virginie POLLET

SEPTEMBER

Op dinsdag 7 september 1915 arriveren Belgische vluchtelingen uit de regio’s Bergen en Chareleroi met de trein in La Rochelle. Een 20-tal landbouwers zullen tussen 15 september en 31 oktober tewerkgesteld worden bij het plukken van de druiven.

Overleden op 12 september: Homère-Joseph COLLIE (°Zandvoorde 28 januari 1911), zoon van Alfred-Joseph COLLIE en Marie-Josephine DELBECQUE

Overleden op 13 september: Marie-Louise DEPUYDT (°Kaaskerke 1839), echtgenote van Alexander de CATRYS uit DIKSMUIDE

Geboren op 6 oktober 1915 in Rue Thiers, La Rochelle: Georges-Emile VANNIEUWENHUYSE, zoon van Augusta VANNIEWENHUYSE (22) uit Markegem/Dentergem

Geboren op 8 december 1915 in rue Saint-Nicolas 58, La Rochelle: Arthur-Auguste DECERF, zoon van Renatus DECERF (26) en Florentina VANDEKINDEREN (24) uit Oostende

Geboren op 19 december 1915 in de rue Rohan in La Rochelle: Albert-Joseph DEWACHTER, zoon van Camille DEWACHTER (32) en Paulina VANACKER (34) uit Langemark

Geboren op 25 december 1915 in Impasse de Tasdon in La Rochelle, Henriette COLLIE, dochter van Alfred COLLIE en Clémence DELBECQUE uit Zandvoorde

Vrijdag 30 mei 1919: 353 vluchtelingen die vijf jaar in het departement Charante-Maritime hadden gewoond, vertrokken om 9u30 uur uit het treinstation van La Rochelle. Voor het vertrek van de trein naar Adinkerke deelde Constant Balduck, directeur van de Belgische school en gewezen hoofdonderwijzer uit Noordschote, melk en conserveblikken uit aan de passagiers. Veel belgen die nog niet vertrokken kwamen hun landgenoten uitwuiven.